I takt med att inbrotten ökar både hos privatpersoner och företag ökar medvetenheten om att inbrottskydda sin fastighet.

– Tyvärr blir behovet ofta påtagligt först när man själv eller någon granne redan drabbats av inbrott, säger Mikael Jodin, Värdeförvaringstekniker på Safeteam i Högsbo Sisjön. Det viktiga är att tänka efter före och ta råd om vilket inbrottskydd som passar behoven bäst. – Det är ingen idé att förstärka fönstren med galler om de sitter i en enkel plank- och gipsvägg.

Bra skydd köper tid
Safeteam i Högsbo/Sisjön är med sina 12 medarbetare specialiserade på mekaniska inbrottsskydd som galler, jalusier, säkerhetsdörrar, okrossbart glas och värdeskåp. När det gäller dom övriga produktområderna så som Larm, Passér , CCTV, Brandskydd och Dörrautomatik så tar vi hjälp av våra övriga kollegor inom SafeTeam.

– Det är viktigt att se helheten, menar Mikael. Tjuvarna vet svagheterna och är ganska sofistikerade idag. De åker runt och letar efter lätta vägar in. De kommer in överallt, om de bestämt sig för det. Det är bara frågan hur lång tid inbrottet tar. Genom bra skydd köper vi tid. Ju längre tid det tar för tjuven att komma åt värdesakerna ju större chans till att inbrottet misslyckas eller att de väljer att låta bli att gå in.

Galler och Jalusier är säkrast, säger Mikael. Men alla vill ju inte ha det , framför allt inte på privatbostäder. Okrossbart glas kan vara ett alternativ, bra dörr och fönsterlås ett annat. Men det är lätt att skaffa sig en falsk trygghet. Att byta till ett säkerhetslås i en svag dörr kan nästan försämra säkerheten i stället.

Värdeskåp allt vanligare
Kassaskåpen är sista utposten mot tjuven och det som tar längst tid att forcera. Men det gäller ju även här att välja rätt. Kan du ta det under armen är det inget värt.

– Vi ser en ökning i försäljningen av kassaskåp hos privatpersoner i takt med att bankkontoren och därmed bankfacken, försvinner. Smycken och värdepapper förvaras bäst i kassaskåp som ju även är brandsäkert om du väljer rätt sort. Ett dokumentskåp kan klara brand för papper men inte för tex cd-skivor eller videoband som förstörs vid lägre temperatur. Så tänk efter vad det är du vill skydda.

Försäkringsbolagens krav
För företag är det viktigt att kolla vad försäkringsbolagen kräver. Har du kontanthantering krävs vissa typer av skåp och t ex bilföretag har särskilda krav för hur bilnycklar förvaras, för att försäkringen ska gälla. Det är bra även som privatperson att kolla upp vad hemförsäkringen säger om inbrottskydd.

Se mer information på www.safeteam.se