Zlatan Ibrahimovic och Usain Bolt – två idrottsmän med perfekt balans i användandet av sina muskler, säger Betina Kortelainen, personlig tränare hos Fustra på Hills golfclub. Elitidrottsmän som lyckats med att hitta den balansen blir ofta framgångsrika. Rörlighet, explosivitet och styrka blir mervärden av en balanserad muskelanvändning. Och de håller sig skadefria, berättar Betina.  Jag känner mig inte direkt jämförbar med varken Zlatan eller Bolt när jag ska göra en intervju och en rörelseanalys på Fustras gym på Hills den här dagen. Men även utan ambition att bli världsbäst,  är nyttan av att använda musklerna på kroppens bak och framsida lika mycket, självklar. Att hålla för att leva och vara smärtfri är en ambition som räcker – du behöver inte ens spela golf för att träna hos Fustra på Hills Golfclub.

Fustra grundades av Jarkko Kortelainen 2006 och är en träningsmetod som används för att förbättra hållningen, lindra smärta i nacke och skuldror, öka rörligheten, utveckla kroppskontrollen och stärka kroppens centrala muskler. Konceptet utvecklades i Finland där det idag finns ca 75 anläggningar. 2012 vann metoden priset för årets hälsoprodukt i Finland och används både av elitidrottsmän och motionärer. Nu växer Fustrametoden även i Sverige. Och sedan 2015 finns de på Hills Golfclubs gym i Mölndal.

Tre nivåer

Fustrametoden består av 3 nivåer Heal, Train och Advance. Heal står för att återställa kroppsbalansen för att lindra och undvika smärtor. Train för att långsiktigt träna och Advancenivån arbetar med elitidrottare. Det är bla golfare, hockey- och tennisspelare.

Farliga kompensationer

  • Nästan alla har någon form av obalans i kroppens muskulatur, säger Betina. Man kan vara lite sned, stel, ha en skada eller helt enkelt format sin kropp på ett sätt som lätt skapar felbelastning. Är vi t ex lite sneda i höften kompenserar vi det i vårt rörelsemönster, och det är just de här kompensationerna som gör att vi får ont. Får vi inte hjälp att se vilka kompensationsmönster vi har, tar vi med oss dem i vår egen träning och tränar helt enkelt fel och gör obalansen ännu större. Och fortsätter att ha ont.
  • Vi måste lära kroppen hur den ska röra sig och vi behöver göra det hela tiden under vår vakna tid.

Min rörelseanalys

Alla som börjar träna med personlig tränare på Fustra börjar med att göra en rörelseanalys. Idag är det min tur. Jag börjar med att trampa på en crosstrainer en stund. Betina står bakom och tittar på snedhet, axlar, höfter, fot- och knävinklar. Redan här får hon en bild av vad just jag försöker kompensera. Crosstrainern är bra eftersom hela kroppen är aktiverad och man ser tydligt hur musklerna används.   – Vi brukar alltid ta kort och filma med kundens egen mobil så har man med sig det själv som en påminnelse i vardagen och i sin träning, säger Betina. Smart säger jag.

Vi fortsätter med olika övningar och Betina fyller i ett protokoll där hon markerar vilka delar i min kropp som är svaga, stela och på vilket sätt jag försöker kompensera det. Jag får lära mig hur viktigt tempot i övningarna är. Det långsamma tempot. – Många gör felet när de tränar själva att göra övningarna för snabbt och för tungt. Då blir rörelsen fel och ger inte rätt effekt.  Det är svårt att se själv och även vi tränare tar hjälp av varandra.  Och med bara en liten, liten justering av Betina, känner jag hur stretchövningen tar på ett helt annat sätt.

 

Ett skrämmande forskningsresultat från Finland visar att bland dagens 14-åringar beräknas 25% inte klara av att längre sitta på rätt sätt. Vilket innebär att de inte kommer att klara av arbetslivet. Boven i dramat är dagens samhälle. Mobiler, filmer, datorer och Ipads i kombination med bla mindre idrott i skolan är förödande. Muskler på framsidan av kroppen blir korta och stela och baksidan svag.  Vi som passerat tonåren med råge har kanske klarat oss längre eftersom vi var rörligare som barn, men problem med orörlighet och värk gör sig smärtsamt påminda hos många som arbetat ett tag. Vi sitter helt enkelt alldeles för mycket. Många är ju medvetna om var de har ont och är stela, men inte vad de gör för att kompensera detta. Här är en Fustra tränare en god hjälp för att nå resultat.

  • Har man fått problem är det två saker vi strävar efter. Dels att få bort den akuta smärtan och dels att lära om och hitta rätt väg till hur vi belastar vår kropp rätt, för att inte få ont igen. Vi måste vara rörliga och lika starka på baksidan av kroppen som på framsidan för att hålla för att leva, säger Betina.
  • Det bästa är att komma innan man har problem, för att undvika alla typer av smärtor i framtiden.

Privat eller företag

Fustra erbjuder träning för både privatpersoner och företag. I mindre grupper eller en och en. Personliga rörelseanalyser och personligt träningsprogram med uppföljning gäller för alla oavsett om du kommer som grupp via företaget eller privat.  Och oavsett om du har problem eller framför allt vill träna dig i ännu bättre form.   – En väl använd friskvårdspeng menar Betina. Vi kommer också gärna ut till företagen och berättar och föreläser om metoden.

Själv har jag fått både tips och tydligt fått se mina kompensationspunkter. Och inspiration att jobba för att hålla balansen!

Fustra
Heal, Train & Advance
Hills Golfclub , Mölndal
Betina.kortelainen@fustra.se
www.fustra.se