Vi är ett härligt gäng som tycker om siffror, människor och att sitta på kontor. Så introducerar Daniela Timonen Dahlqvist, Askims Redovisning när vi besöker dem i deras nya fräscha lokaler i Sisjön. Byrån växer snabbt och sedan starten 2009 har Daniela tillsammans med den andra grundaren, Helene Andersson, anställt en person per år och utvecklingen fortsätter i samma takt. Snart börjar den åttonde medarbetaren på kontoret.

Affärsutveckling ingår
– Vi ser ett behov av att vara mer än en ”bokföringsmaskin” , säger Daniela – Någon som endast sorterar kvitton och redovisar siffror till Skatteverket. Vår utmaning ligger i att få fler att förstå vad vi alla kan åstadkomma om vi tar oss tid att analysera siffrorna efteråt. Vi vill vara en långsiktig kontakt och partner till våra kunder. Där vi får personliga relationer och kan använda de siffror vi får fram till att affärsutveckla bolagen, ge råd kanske initiera nya bolagsbildningar och analysera både hårda och mjuka värden i företaget.

I dagsläget är kunderna allt från enmansföretagare till lite större företag men som inte har en egen ekonomiavdelning. Löpande bokföring är huvudsysslan men arbetet utvidgas mer och mer åt att även tänka längre och bidra med affärsutveckling i kundföretagen.

Attraktiva både som konsulter och arbetsgivare
Det är svårt att få ihop det berömda livspusslet var du än befinner dig, som konsult eller kund. – Vårt primära mål och absoluta övertygelse är att både våra medarbetare och kunder presterar bäst när de inte känner sig alltför stressade, säger Daniela. – Toppar i arbetsbelastningen går inte att undvika, men vi lägger stor vikt vid att hitta rutiner för att göra dem smidigare.  Vi letar ständigt lösningar för att alla som vi arbetar med ska kunna ha ett fungerande liv i sin helhet och samtidigt kunna hålla deadlines och prestera.

– Varje konsult har sin egen kundstock och arbetar och planerar själv upplägget. Frihet under ansvar är kanske ett lite slitet uttryck, men det är precis vad det handlar om, säger Daniela. Det är helt accepterat att vara ledig en dag för att barnen ska på utflykt eller gå tidigare för något annat privat ärende, så länge du håller dina deadlines och levererar det kunden behöver. – Ibland behöver man vara ledig för att ha kraft att jobba, menar Daniela. Det är att arbeta med hållbarhet i mänskliga resurser.

Digitalisering långt framme
En annan viktig form av hållbarhet är omtanke om miljön. Här spelar digitaliseringen stor roll och Askims Redovisning ligger långt framme i att använda digitaliserade bokföringssystem och arbetar bl a med Fortnox och Companyexpense. Många av kunderna gör sin kundfakturering själva och med det internetbaserade systemet kommer faktureringen in i systemet direkt. Pappersanvändningen minimeras ytterligare genom att kunden tar kort på sina kvitton och även de hamnar direkt in i bokföringssystemet.  Korten ska vara beständiga i 7 år. –  Ännu måste vi i Sverige spara våra originalkvitton och arbeta med papper och kopior, men både i Norge, Danmark och USA räcker det med att fotografera kvittona som då hamnar direkt in i systemet.  Vi räknar med att Sverige kommer att följa efter snart och då är vi beredda och arbetar redan på detta moderna och miljövänliga sätt, det känns bra, säger Daniela.

Utmanar sig själva
Daniela, Helene och deras kollegor välkomnar sina kunder att komma in, ta en kopp kaffe och prata en stund om hur det går i företagandet. Diskutera, vända och vrida på olika möjligheter . – Likväl som vi utmanar oss själva i utvecklingen av Askims Redovisning vill vi se utveckling hos våra kunder. Säger Daniela.  Det är givande att arbeta i en miljö där vi alla vill framåt och ser spännande på framtiden. Tillsammans vill vi utveckla oss själva och våra kunder mot nya mål.

Mer info om auktorisation och REKO:  www.srfkonsult.se

dscf2324