Golf är en idrott som egentligen borde uppfylla varje tänkbart krav på optimal friskvård. Precis lagom mängd fysik aktivitet och förbränning för att kunna minska rikets galopperande sjukhuskostnader utan att för den sakens skull belasta densamma med förslitningsskador av typen fotbollsknä, innebandyfot eller badmintonläpp.
Gammalmodiga argument
Varför är inte segling, golf och ridsport berättigat till friskvårdsbidrag? Det är så otroligt
kontraproduktivt. Vad än befolkningen sysselsätter sig med som ger motion, frisk luft och ett hälsosamt leverne, borde ge samma skattelättnad. Helst borde även arbetslösa inkluderas. Folkhälsan är ju direkt kopplad till sjukvårdskostnader. Investera i lägre sjukvårdskostnader och sluta tramsa med argument som att ”i fall man har råd segling, golf och ridsport så behöver man inga bidrag.” Må så vara – men varje medborgare bör uppmuntras till friskvård – i vilken form som helst.
Inaktivitet
En fysiskt inaktiv livsstil ökar risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och därmed en för tidig död. En promenad på 15 kilometer per vecka har visats öka livslängden jämfört med individer som går kortare eller är mindre aktiva. Golfare är fysiskt aktiva. Två golfrundor per vecka motsvarar c:a nio timmars promenad och c:a 2,5 mil.
Låg kondition
Människor med låg kondition har högre risk att dö för tidigt. Golf kan öka konditionen hos de med låg kondition och särskilt äldre spelare kan få en väsentligt förbättrad kondition tack vare golf. Ett hjärt- kärlsystem som får regelbunden fysisk motion ger extra skydd mot att dö i förtid.
Högt blodtryck
För högt viloblodtryck ökar risken för att utveckla hjärt- kärlsjukdom vid högre ålder. En fysiskt aktiv livsstil bidrar till att minska risken för att få ett åldersrelaterat förhöjt blodtryck. Många medelålders och äldre aktiva golfare har lägre viloblodtryck än normen för sin ålder. Ett något förhöjt viloblodtryck kan sänkas genom regelbundet spel.
Övervikt
Övervikt är bland annat förknippat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och diabetes. Regelbunden fysisk aktivitet och en välbalanserad kost med lagom energiinnehåll är förutsättningen för att bibehålla vikten. För de som är överviktiga men inte klarar av att gå ned i vikt minskar regelbunden fysik aktivitet ändå risken för att utveckla hjärt- kärlsjukdom. Golf är en lågintensiv motionsform där promenaden bränner lika många kalorier som vid ansträngande jogging.
Minskade sjukvårdskostnader
Att människor som är fysiskt aktiva regelbundet har lägre sjukvårdskostnader är bara ytterligare en bonus. Enligt en rapport från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hade de individer, 15 år och äldre, som var regelbundet fysiskt aktiva minst 30 minuter tre gånger i veckan i genomsnitt 30 procent lägre sjukvårdskostnader än fysiskt inaktiva i och med färre vårddagar, färre läkarbesök och färre recept.
Så kära politiker – investera i lägre sjukvårdskostnader att belasta skattesatserna med framöver och inkludera alla idrotter i friskvårdsbidraget.
Text
Måns Löfgren