Husknuten ägs och drivs av åtta branschföretag som gemensamt marknadsför sina egna och andras prefabricerade hus.Husen har tillhörande utrustning och tillval i en permanent utställning innanför Radiomotet. En idé som föddes av tolv husföretagare för drygt 30 år sedan.

Det blåser positiva vindar för småhusbranschen just nu. Och det märks även tydligt på Husknuten i Västra Frölunda. Husföretagen står på kö för att få tomtplats på den permanenta utställningen.  – Vi har inga lediga platser nu, berättar Maria Hassléus.  Ett trettiotal fullt inredda villor och fritidshus ligger som i ett eget villakvarter i området. Husföretagen har personal i husen och samarbetar med branschrelaterade företag på plats som säljer t ex fönster, garage, centraldammsugare, larm, hemmabiosystem, byggnadsställningar mm.  Nytt för i år är att det finns två oberoende kontrollansvariga representerade här, berättar Maria.  De har värdefull kunskap om hela byggprocessen oavsett om du ska bygga nytt eller göra en till- eller ombyggnad.

Livets största investering
Drömmen om att få bygga sitt eget hus är stor för många.  Och ett husköp är definitivt den största investeringen i livet för de flesta.  Oavsett om du bygger nytt eller köper ett färdigt hus.  Men det är mycket att tänka på innan det är dags för själva byggnationen. På Husknuten finns all tänkbar kunskap samlad i och med de olika representanterna i byggprocessen.  Alla tankar och frågor från idé till färdigt hus kan bollas på Husknuten. – Att vi nu fått kontrollasvariga på plats gör vår utställning ännu mer komplett, berättar Maria.

Kontrollansvarig är det som förut kallades kvalitetsansvarig.  Det är den person som enligt lag ska hjälpa byggherren dvs , ägaren till huset, att se till att alla nödvändiga kontroller görs för att bygglagstiftningens krav kan uppfyllas. Den kontrollansvarige ska hjälpa byggherren, delta i byggsamråd och vara med vid kontroller och besiktningar.  Kontrollansvarig ska också för byggherrens räkning övervaka att samhällskraven uppfylls. Och t ex hjälpa till att titta på utlåtanden från sakkunniga inom ventilation, statiska konstruktioner, brand, tillgänglighet för rörelsehindrade mm.

– En av våra utställare Gar-Bo AB ordnar regelbundet ”Husbyggarskolor”, berättar Maria. De är väldigt populära och gör att kunderna känner sig mycket tryggare när de går in i sin byggprocess.  Det är viktigt att vara så förberedd som möjligt av vad som kan dyka upp längs vägen.  Och det blir dessutom mycket roligare att följa sitt husbygge när man är insatt. På husbyggarskolorna får man lära sig hela kedjan från idé och dröm till den där fantastiska dagen när man får flytta in i sitt nybyggda hus. Frågor tas upp om detaljplaner, försäkringar, myndighetsgången, regelverk och rena byggnationsfrågor.

Barnvagnarna är tillbaka
Just nu ligger förslag på att nya bolån ska ha relativt höga amorteringskrav. Reglerna har ännu inte trätt i kraft och utreds fortfarande, men klart är att de påverkar de ungas möjlighet att ta sig in på bolånemarknaden.

– Man såg direkt en nedgång på besök av de unga som ska ta sitt första bolån när bolånetaket infördes hösten 2010, berättar Maria. Vi på Husknuten är väldigt glada över att se mer och mer unga familjer komma tillbaka och vi hoppas det blir amorteringsregler framgent som inte stoppar dem helt i sitt förverkligande av sin husdröm.

Trender 2016
Hussäljarna på Husknuten är eniga i att trenderna i husmodeller skiljer sig mellan olika ställen i landet. I Stockholmstrakten är det moderna och funkisstilen mer utbredd än här i väst. Här är det de traditionella husstilarna som dominerar.

Hus i New Englandstil är fortfarande populärt på Västkusten berättar Maria. Och färgerna exteriört är ljusa. De flesta väljer vitt eller creme-färgat utan stora brytningar mellan panel och fönster- och dörrfoder . De mörka fasaderna som blev vanligare för några år sedan har fått ge vika för de ljusa igen.

Även invändigt är de ljusa färgerna tillbaka på väggar och snickerier.  Klinker i våtrum och ekgolv eller vitlaserad ek i övriga utrymmen är vanligt. Vitvarorna är fortfarande oftast i rostfritt men de vita börjar komma tillbaka igen. Nu är det nog ca hälften/hälften, uppskattar Maria.

Utställningen förändras ständigt
– 
Även om du har varit här förut välkomnar vi till ett nybesök, säger Maria. Det är flera nya företag och de redan etablerade utställarna bygger nya hus för fullt. Det finns värdefulla kontakter oavsett i vilken fas du är i dina byggplaner.  I de fina trädgårdarna, längs entréerna till husen och i restaurangen kan både kunskap och massor av härlig inspiration fångas upp. Många kommer både en och flera gånger till Husknuten och varje gång upptäcker man något nytt, får svar på nya frågor och tar ett steg närmare förverkligandet av sin husdröm.

– På vår hemsida husknuten.se uppdaterar vi löpande både öppettider, kontakter, nyheter och kommande event. Varmt välkomna avslutar Maria.

Högsbo Sisjönytt kommer att återkomma  till reglerna och utfallet av förslaget om amorteringsreglerna i ett senare nummer.