Högsbo-SisjöNytt tar ett grepp om alla göromål som man kan sysselsätta sig med för att välkomna våren och i väntan på den samma i det senaste numrets huvudtema – Hem & Villa.

Vi börjar med själva boendet på Husknuten – områdets stora, permanenta husutställning med 30-talet visningshus. Sedan tar vi vägen via köket, solskydd och garageportar. Välkommen till Högsbo-SisjöNytts Hem & Villa-Tema.

Vårfixa i trädgården
Äntligen dags att ge sig ut i trädgården och väcka den till liv . Aprilvärmen får små knoppar och blad att spira med våldsam kraft. Vintern skall städas bort och växterna förberedas. Vitsipporna blommar och sparrisknopparna tittar upp. Beskär fruktträd. Äppel- och päronträd skall laddas med ny växtkraft och skall beskäras tidigt på våren. Med jämn gallring får man friska träd som ger mer och godare frukt. Skär bort allt som är dött och brutet. Plommon och körsbär skall vänta till hösten.

Städa, svabba och vässa
Plocka undan alla vintersaker, pulkor och snöskyfflar. Tvätta krukor och utemöbler. Spola av altanen och ute­gruppen. Pollen och vintersmuts svabbas bort med lite såpa. Vässa och laga verktyg. Byt olja på gräsklipparen, köp bensin och slipa bladen.

Gör fint i rabatterna
Bort med det gamla. Kratta löv och rensa bort fjolårsriset. Rensa ogräs. Ta ogräsen unga. Rensa flitigt redan nu, innan de fått grova rötter så sparas massor av svettigt rensjobb senare i sommar. Klipp rosor. När björkarna har musöron är bästa tiden att klippa till rosorna. Plantera nytt. Våren är perfekt tid att plantera nytt. Snygga till rabattkanterna. Med några spadtag fixar du fina, rena linjer runt rabatterna.

Trimma gräsmattan
Räfsa. Börja med att försiktigt räfsa bort löv och dött, vitt gräs så att mattan kan andas. Men strunta i vertikalskärningen, det sätter bara fart på ogräsen. Laga. Reparera hål och slitage med jord och gräsfrö. Toppdressa. Kratta ut ett tunt lager dressjord över hela gräsmattan. Det håller mattan jämn, tjock och frodig. När gräset vuxit sig 10 cm långt är det dags för första klippningen. Toppa bara första gången och klipp igen om någon vecka. Det ger småstråna en bra start. Klipp ofta och låt klippet ligga kvar. Gräs är utmärkt näring. På så sätt gödslar mattan sig själv. En frisk och stark gräsmatta konkurrerar också ut mossan på egen hand.

Putsa grusgångar och stenplattor
Stoppa ogräset. Det är lätt att älska grus och stenläggningar men rensjobbet är inte roligt. Här kan ett ogräsmedel som Roundup kännas befogat. Om du drar dig för att använda gifter kan du bränna ogräset med gasol eller spreja med ättika. Räta upp kantstenar. Det tar lite tid men det förbättrar helhetsintrycket. Fyll på nytt grus.

Text – Måns Löfgren