I Sisjön finns det gott om plats för alla. Det gör det enklare att behålla fokus. Hittar du inte farsans julklapp kan du enkelt kolla på det andra stället, eller det tredje. I Sisjön finns bredden. Sportkläder, hemelektronik och mat. Massor av klappar fixade på en och samma gång, mängder med parkeringsmöjligheter och ingen trängselavgift.

Fara och flaxa runt halva stan. Leta efter den perfekta klappen, leta efter parkeringsplatsen, stångas med andra stressade, åka vidare, inse att det är slut, börja om. Pynta, laga, baka och grava. Det är mycket som ska till i juletid. Tiden är knapp, köerna långa och stressmomenten många. Gör det så enkelt och smidigt du bara kan. Se till att så många önskningar som möjligt kan slå in på ett och samma ställe.

Russin och saffran, ljusslinga till granen, senap till skinkan, extratäcke till mormor, träning för ny energi, en extrafrys till källaren, klapparna till både barnen och pappa, nybakad vört och gravad lax, inlagda sillar och stämningsfulla kransar, platt-tv inför Kalle, mandel i gröten och köttbullar till alla. Sisjöns handelsområde erbjuder ett stort och brett utbud som stämmer överens med många klappar och inköpslistor. Var snäll mot dig själv och gör julförberedelserna så smidiga som möjligt. Det kommer både du och din omgivning tjäna på.

Så, har du koll på vad som behöver ordnas? Räcker lakanen till alla som ska övernatta? Och var det inte någon som var allergisk mot dun? Vem sover var, finns det verkligen sovplatser till alla? Ta en runda till någon av butikerna som erbjuder påslakan, täcken, kuddar och madrasser. God sömn behöver vi alla när det är dags att fira jul och dansa runt granen. Det kanske till och med är läge för en extrasäng.

Många parkeringar och stor bredd
I Sisjön finns det gott om plats för alla. Det gör det enklare att behålla fokus. Och hittar du inte den där träningsjackan till mamma kan du enkelt kolla på det andra stället, eller det tredje. Här finns bredd. Sportkläder till hela familjen och många roliga träningsprylar. Massor av klappar fixade på en och samma gång. Alla nöjda och glada, det är en oslagbar känsla. Här finns också gott om parkeringsplatser. De är ytterligare en anledning till varför det är så smidigt att shoppa just här. Traska bort till nästa butik på listan eller sätt dig bara i bilen och kör den korta biten. Du behöver aldrig vara rädd för att bli av med din parkeringsplats. Det finns fler.

Beställ sillen och frys Jansson
Om du redan nu vet att du ska köpa vörtbröd, sill, lax eller prinskorvar. Passa på att beställa det direkt. Då kan du verkligen släppa det och behöver bara komma ihåg att svänga förbi och plocka upp det lagom till dopparedagen. Vissa grejer kan du ju till och med köpa och förbereda nu för att frysa in. Köttbullarna till exempel. Trilla i ett par omgångar så går det ännu fortare och smidigare. Och lussekatterna och kanske till och med Jansson. Det är ju faktiskt meningen att vi ska njuta och slappna av när julen väl kommer. Må gott. Då är det skönt att vara så effektiv som möjligt i förberedelserna.

Håll koll på blodsockret
Febernedsättande, C-vitaminer, plåster, huvudvärkstabletter, skoskavsplåster, samarin, halstabletter och ett par extra tandborstar om farfar eller brorsan skulle ha glömt sina. Då är du garderad och slipper dra iväg för detta mitt i julfirandet. Apoteken gör ju dessutom sin alldeles egen goda senap, plocka med dig en sådan också. Och på tal om senap, äta bör man annars dör man. Att julhandla och välja rätt kan ju vara extremt utmattande och skapa svår hunger. Gå inte i fällan att göra viktiga inköp med alldeles för lågt blodsocker. Det kommer straffa sig. Satsa istället på en välbehövlig paus i form av smarrig fika eller en härlig lunch eller middag. Sisjön och 421 erbjuder flera restauranger och fik. Det enda du behöver göra är att bestämma dig för vad du är sugen på.

Listan är guld
När du fyllt på med ny energi är du redo att fortsätta beta av din lista. Och ja, en lista är verkligen bra att hålla sig i tider som dessa. Var extra smart och tänk till hur gemene man rör sig och när. För även om här finns gott om utrymme för alla skadar det ju inte att göra tvärtom alla andra. Systembolaget direkt på morgonen till exempel. Eller mataffären tidig morgon eller sen kväll. Ett tips (till kommande jular och födelsedagar åtminstone) är att alltid, året runt, ha en lista i mobilen att fylla på med passande paket till personer i din närhet. Då har du en massa bra grejer att utgå ifrån när det väl är dags att spotta ur dig goda idéer och du slipper slita ditt hår för att i stress komma på den där perfekta klappen. Ha gärna dina egna önskningar där också så att du kan ge undrande svar på tal.

Robotdammsugaren. Vem får årets julklapp? Elkedjorna står redo att underlätta din städning. Men de har också laddat upp med de perfekta lurarna till den som vill höra men inte höras, en extra spelkonsol till kusinen, skrivare till alla nya julbilder och kameran så klart, råsaftcentrifugen för att hålla oss alerta, skäggtrimmer till den som behöver ansa, massagefåtölj för att stanna upp, den önskade datorn och den oönskade personvågen. Allt finns här.

Alla butiker har ju inte paketinslagning. Och även om de skulle hade kanske du inte orkar stå i kö. Eller vill du hellre slå in själv med teman i rosa, guld, grönt eller kanske prickigt. I de fall där du ska fixa själv, se till att ladda upp med glögg och fina papper, band och etiketter. Och tid. Då blir det riktigt roligt. Och så på med lite julmusik så kommer du snabbt i rätt stämning.

Gör det andra inte gör
Tillhör du den lyckligt lottade skaran som tar det extra lugnt på julen, har gott om tid och kan träna pass efter pass, basta och gå långpromenader utan att känna stress och press. Passa då på att också uträtta sådana ärenden som de andra i Sisjön kanske inte har fokus på just nu. Ska du måla om till exempel? Det här är perfekt tid att välja och vraka bland färgkartorna. Eller är det äntligen dags att tapetsera i det där rummet som ni pratat om så länge? Att sålla bland tusentals tapeter är både roligt och tar tid. Eller är det köket som ska renoveras? Vitvaror, luckor och beslag är detaljer som spelar roll. Ett spännande projekt som kräver sina förberedelser. Detsamma gäller ju badrummet. Matt eller blankt, vitt, grått, mönstrat, inbyggt eller kanske ett badkar. Börja titta och fundera eller gör till och med slag i sak och lägg en beställning nu när de flesta andra har lite annat att tänka på.

Och granen ja. Inventera var du ska köpa din. Det är många som säljer. Välj en fin och passa samtidigt på att försäkra dig om att du har både julgransfot, belysning och stjärna.

Så där, nu är du snart redo att utbrista god jul.

Text: Maria Felldin

421