När vintermörkret sänker sig över oss och kylan kryper innanför alla kläder i sann Göteborgsanda, ja då är värmen och doften av färskt bröd en välkommen lindring och boost i välmående. Vi njuter av både doft och synintryck när vi hälsar på i bageributiken i Bauhaus-huset i Sisjön. 

– Vi går lite mot strömmen och inviger nu också ett helt nytt stenugnsbageri, berättar försäljningschef Börje Falk och marknadschef Clas Baad. Blanda bra råvaror, en stor mängd tid, en hel del kärlek och massor av kunnande. Baka sedan allt i en riktig stenugn – där har vi receptet på våra goda bröd och bakverk.

Dahls har försett Göteborgarna med färskt bröd sedan 1935 och är fortfarande familjeägt. Nu är det tredje generationen som driver företaget med Christian Jörgensen som vd. Företaget är gammalt men nya idéer kläcks och förverkligas hela tiden. De senaste tre åren har Dahls valt ytterligare en ny riktning i och med att flera bageributiker öppnats. Butiken i Bauhaus-huset i Sisjön är den fjärde och ytterligare en är planerad vid det nya bageriet på Argongatan. Sedan tidigare finns butiker på Frölunda torg, Sahlgrenska universitetssjukhuset och i Gårda.

– Tanken med butikerna är att erbjuda ett brett sortiment av bakverk, där kunderna själva plockar det de önskar. Det ska vara rikligt, gott och trevligt presenterat, både visuellt och smakmässigt, menar Börje. Arbetssättet gör att vi kan hålla hög kvalitet och samtidigt bra priser.

– Vi kallar det bageributik, men självklart fungerar vi också som café och vi välkomnar alla att sitta ner och fika, äta frukost, en lunchsallad eller färskbakad paj , säger Clas.

Årets företagare och Årets bageri 2016
– När de flesta andra bagerier har det tufft och t o m läggs ner, satsar vi istället på att bygga ett helt nytt modernt stenugnsbageri, berättar de. De senaste decennierna har varmluftsugnen dominerat men vi anser att det blir mycket bättre kvalitet med en riktig stenugn. Så vi har gått mot strömmen och går tillbaka till det här gamla sättet att baka. Och det har slagit väl ut. På de senaste 6 åren har Dahls dubblat omsättningen från 75 till 150 miljoner kronor och 2016 har vi blivit utsedda till både Årets företagare i Göteborg  och Årets bageri i Sverige.

– Vår storsäljare är det stenugnsbakade surdegsbrödet. Hemligheten bakom ett bra surdegsbröd är framför allt tid. Våra degar får vila minst ett dygn innan de bakas i stenugnen.  Vi bakar alla bakverk med riktigt smör och kokar bla ihop vår toscablandning själva. Inga halvfabrikat och pulverlösningar här inte, säger de med eftertryck.

Bauhaus önskade ett riktigt bageri i huset
När Bauhaus skulle öppna sin anläggning i Sisjön vill de ha ett riktigt  ”inhouse-bageri” och centralkontoret i Stockholm kontaktade Dahls.

– Vi såg möjligheterna att utveckla våra kontakter med framför allt företagen i området, och bestämde oss för att starta den här butiken, berättar  Börje. Vi öppnar kl 7.00 på morgonen (9.00 lör-sön) Vi serverar frukost, säljer bröd över disk och tar emot beställningar på både bröd, bakverk färdiga surdegsmackor och luncher eller ”mötesmat”.

Maria, Alice och Marina från butiken, är i full gång med att hälsa på företagen i området och presentera vad bageributiken kan erbjuda. Du kan också komma in i butiken och fylla i en ansökan.

– Vi bjuder på frukost, yoghurt med hemmagjord musli och bär, ett levainbröd med ost, skinka och dijonmajonäs och dryck, samtidigt som du skapar ditt företagskonto. Sedan kan du handla på faktura och få våra företagserbjudanden mm.

Julsortiment och Företagslåda
Julen närmar sig i samma takt som stormvindarna utanför fönstret den här morgonen, och självklart har Dahls bageributik ett julsortiment. Stenugnsbakat vörtbröd, Julmuffins, hårda och mjuka pepparkakor, engelsk fruktkaka, marsipangrisar och jultårtor för att nämna en del.

– Just tårtorna med röd marsipan och dekorerade med tomtar, har blivit omåttligt populära berättar Clas. I butiken finns också pepparkaksdeg, naturligtvis baserad på riktigt smör. Vi har också tagit fram en snygg Företagslåda med div bakverk och ett presentkort på en fri frukost. Ett bra alternativ som julpresent till anställda och kunder.

Gammalt och nytt går hand i hand
Dahls har över 80 års erfarenhet av hur man bakar.  Genom åren har många vägar och metoder utforskats, men nu har erfarenheterna samlats till en övertygelse om att ”gammal är äldst”.  Dvs med bra råvaror och bakning i stenugn görs det godaste brödet även på 2000-talet. Back to Basic, men med stora inslag av innovation,  moderna tankar och nya idéer i ett anrikt företag som bär sin erfarenhet och ålder med stolthet.