Högsbo-SisjöNytt besöker ett tillskott i området på båttemat, Erlandsons Brygga, men inleder med att ta fram några västkustpärlor i form av öar, att besöka med båten i sommar. Följ med oss till sex västkustöar. Sex smultronställen.

Marstrand
Marstrand ligger på de två öarna Marstrandsön och Koön och är på senare år välkänt för sina segeltävlingar. På 1800-talet semestrade kung Oscar II:s här. Marstrand är en trähusstad som på sommaren blir utgångspunkt för Marstrandsregattan, och andra stora seglingsmästerskap.

Orust
På Sveriges tredje största ö hittar vi populära, mysiga fiskesamhällen som Mollösund, Gullholmen, Svanesund och Malö. Sjöbodar, bryggor och badklippor bildar speciell miljö. På sommaren fördubblas befolkningen skärgården lever upp.

Tjörn
I Tjörns huvudort Skärhamn finns det vackra Nordiska akvarellmuseet. Från Rönnäng går personfärja till tättbebyggda Åstol med sitt rökeri. Tjörn med omgivande innerskärgård är ett paradis för kajakpaddling.

Käringön
Käringön är en miljö med typisk bohuslänsk bebyggelse. Upplev en charmig bilfri ö med en gammaldags atmosfär och några av Västkustens trivsammaste fisk- och skaldjursrestauranger. Här kan du promenera i gränder mellan sekelskiftesträhusen.

Väderöarna
Väderöarna är några hundra ytterskär i havet utanför Fjällbacka med många fina naturhamnar. I de gamla lotsfamiljernas renoverade hus huserar i dag Väderöarnas Värdshus som serverar färsk fisk, hummer och ostron.

Kosteröarna
Större delen av Nord- och Sydkosteröarna är naturreservat och det omgivande vattnet tillhör sedan år 2009 Kosterhavets nationalpark. Öarna utanför Strömstad är Sveriges västligaste bebodda plats. Sydkoster har mest bebyggelse, träd och grön natur. Nordkoster kargare med mycket klippor och vandringsleder.

Erlandsons Brygga – ett varuhus för båtentusiasten

I februari invigdes Erlandsons Brygga, en helt ny stormarknad för båttillbehör i Sisjö Entré. Det är företagets första etablering på Västkusten. Konceptet bygger på en lättillgänglig stormarknadsprofil för båttillbehör till konkurrenskraftiga priser med en hög service- och kunskapsnivå. Butiken i Sisjö Entré är på 1400 kvadratmeter och Rikard Kihlman som är butikschef, håller som bäst på att införliva nytillskottet Benns i butikslokalerna.

Erlandsons Brygga finns sedan innan på flera platser i landet och är stora på ostkusten där man i båtfolkmun går under namnet ”Bryggan”. Störst är man i Stockholmsområdet med tre butiker samt en butik i Västervik, där även centrallagret finns. Företaget driver också e-handel på erlandsonsbrygga.se. Företagets första butik öppnades 1992.

BENN´S – En shop In Shop
Vid årsskiftet köptes Benns Mast & Båttillbehör. Ett tillskott inom framför allt segling som gör koncernen till båttillbehörsmarknadens mest kompletta aktör. Bengt Skoglund startade Benn´s Industri & Skeppsmateriel 1954 i en liten källare på Söder. På 60-talet startade sedan riggtillverkning i ett garage några kvarter bort. Man var bland de första i landet att bygga master i nya materialet aluminium. Andra generationen Skoglund, syskonen Per och Pia har drivit Benns sedan de tog över efter sin pappa och har nu sålt verksamheten till Erlandsons Brygga. Till deras stora glädje har detta också inneburit en etablering på västkusten. Detta innebär också att man är ett av Europas ledande butiker inom båttillbehör. Visionen är att man skall vara ledande inom marin livsstil.

Vi träffar Inger Meijer som kommer att vara ansvarig för Benn´s-delen i butiken. Inger har bland annat ett förflutet på Seldens Mast i Frölunda och Hjertmans här i Sisjön. – ”Vi kommer att ha riggverkstad där besökarna ser arbetet och kan rådfråga riggaren. Båtfolk här på västkusten känner till Bryggan eftersom man har en stor,  väletablerad näthandel, fortsätter Inger. För båtfolk har bara varit en tidsfråga innan Bryggan skulle komma till västkusten. Kombinationen Benn´s och Erlandssons Brygga gör helt enkelt att båtfollket alltid, på ett enkelt sätt, finner det man behöver till båten.

Enkelt, avslutar Inger.

Baltic – flytvästar för alla

Baltic älskar båtar, hav, segling, sol, vattensport och paddling. Dvs. allt som har med vatten att göra. Därför har man vigt sina liv åt att göra vattenlivet säkrare och därmed ännu roligare och skönare.

Företaget är svenskt och har tillverkat flytvästar sedan 1977 med start i Göteborg. Under mer än 30 år har man levt enligt filosofin att man inte kan kompromissa med kvalitet eller funktion. Något som har gjort företaget till Europas största i branschen. Baltic har återförsäljare i ett 50-tal länder med huvudkontor och europalager i Älgarås utanför Töreboda.

Företaget har ett väl utvecklat samarbete med Erlandsons Brygga ända sedan Erlandsons startades.

– Fördelarna med att jobba med Erlandsons Brygga är att det är stabilt företag med stark framåtanda och våra produkter får väldigt fin placering i deras butiker. Det breda sortimentet ger konsumenterna mycket att välja på och butiken blir på så sätt attraktiv att besöka”, avslutar Erik Frode som är presskontakt på Baltic.

 

FSE ROBLINE –tågvirke i världsklass hos Erlandsons Brygga

Det spelar ingen roll om det handlar om skot eller fall, det är alltid hantering och brottstyrka som räknas till sjöss. Därför har FSE Robline valt att samarbeta med partners från proffsseglingsvärlden så att produkterna klarar användningen vid såväl världsmästerskap som nationella regattor. Särskilt stolta är företaget över att vara leverantör av utrustning till många av deltagarna vid OS i Rio 2017.

FSE Robline levererar samtliga linor till WMRT – World Matchraing Tour, där man ser världens bästa seglare göra upp om titlen. Finalen äger rum i Marstrand med 1 miljon USD i prispengar, vilket gör det extra viktigt att utövarna kan lita på materialet. Det finns inte utrymme för misstag vare sig på vattnet eller i materialtillverkning. Det spelar ingen roll om man vill vinna VM eller bara ha en skön semester. Bra material är A och O.

FSE Robline är representerade hos Erlandsons Brygga som etablerat sig i Sisjön under våren.

Rutgerson – Best in Action

Rutgerson Marin ligger i Marstrand och tillverkar ett brett sortiment av segelbeslag, däcksbeslag, skrovventiler och däcksluckor. I år är det 40 år sedan Göran Rutgerson grundade företaget och ledorden har alltid varit innovation, prestanda och pålitlighet. Produkterna skall vara lätta att använda och klara de tuffaste av seglingsförhållanden. Rutgerson finns i alla världsdelar och 85 % exporteras. Produkterna säljs till segelmakare och båtbyggare samt genom återförsäljare till båtägare.

Görans innovation för att pressa i en segelring med en industripress i seglet istället för att man sydde i ringen för hand ledde till en genial konstruktion som blev Super Ringen. Rutgersons senaste produkt är ett sortiment med däcksförskruvningar som är oerhört lätta att använda för båtägaren.

Rutgerson har överlevt två finanskriser och kommer med en uppdaterad maskinpark att kunna tillgodose alla kunders behov och utveckla nya innovationer framöver.

www.rutgerson.se

 

Baltic2015-1215-1

PRW0915_MustoOceanSS16-0623

Sunread-Rocket Sailing Team-43