Nu är sommaren här och vi hoppas på ledigheter, fint väder, uteliv och kanske resor. 

Positivt laddade förväntningar för ett enkelt sommarliv som Kronans Apotek vill göra ännu enklare med sina tjänster. I vårt område finns Kronans Apotek på Sisjö Centrum och i Coophuset. Charlotta Moqvist, legitimerad apotekare i apoteket på Sisjö Centrum, ger tips för sommarapoteket och berättar om tjänsterna som förenklar din vardag under hela året.

 

Ladda ner Kronans Apoteks App

  • Det finns flera nya tjänster som både ökar din trygghet och gör din hantering av mediciner enklare, berättar Charlotta. En bra start är att ladda ner Kronans Apoteks app. Genom ditt mobila bank-ID loggar du in och får hjälp med att hålla reda på dina och familjens recept och mediciner. Appen berättar när dina recept behöver förnyas, om nya recept kommit in från läkaren, detaljer om högkostnadskyddet och ger receptöversikt.  Du kan också köpa eller boka dina mediciner och välja om du vill ha hemleverans eller hämta ut din medicin på apoteket. Har du förbokat medicin går du före i kön. Nedladdningen är gratis i Appstore och Google Play.

Boka ett personligt läkemedelsamtal

  • Många har funderingar över sina läkemedel, säger Charlotta. Speciellt om man behöver flera.Med ett personligt samtal kan vi göra en helhetsbedömning så att medicinerna fungerar ihop och gå igenom hur och varför de ska användas. Vi använder oss av EES- elektroniskt expertstöd, och du får alltid prata med en kunnig farmaceut. Detta förutsätter dock att du har elektroniska recept från din läkare eller tar med dina pappersrecept.

Utbytbara läkemedel

  • Ibland får kunderna mediciner med ett annat namn och fabrikat än det som står på receptet och detta känner vissa en osäkerhet inför, säger Charlotta. Men generellt vill jag försäkra att man kan känna sig trygg med det alternativ vi erbjuder. Extra noggrannhet gäller till exempel om man har en allergi mot ett visst färgämne ed, men då erbjuds man alternativ som är lämpligt även om det är lite dyrare. Vi är skyldiga att erbjuda det billigaste alternativet med samma effekt.

 

Vad behövs i ditt ”Sommarapotek”

I allt det härliga sommaren för med sig finns också en del som kan bli obehagliga överraskningar. Genom att se till att du har ett visst grundapotek hemma eller med på resan är du förberedd. Här kommer ett urval:

Solskydd

Välj solskydd efter vilken hudtyp du är och om ska du resa dit där solen är stark. Tänk på att även om din vanliga fuktcreme för ansiktet har en solskyddsfaktor behöver du komplettera med en speciell solskyddscreme. Inte minst för att du behöver ett tjockt lager och lägga på nytt med jämna mellanrum, vilket gör att det blir väldigt dyrt om du ska skydda dig enbart genom din fuktcreme.

 

Bett, sår och smärta

Värktabletter, Hydrokortison och Xylocain är tre läkemedel som är bra att ha tillgång till.  Insektsbett, solsveda, och skrubbsår lindras och blir bedövade.  Använd dock inte salvorna på större yta än en handflata.

En fästingplockare och mygg- och fästingspray är att rekommendera.

Rengöring

Våtservetter och handsprit är bra att ha i väskan och större vattentåliga plåster skyddar sår om olyckan redan varit framme.

Stödstrumpor

Ska du flyga är stödstrumpor alltid bra för att hindra blodproppar. Det har kommit nya snygga modeller och finns bla som nylonstrumpa så du ser ”barbent” ut .

Brännskador

Har en brännskada uppstått är snabb kyla det primära. Minst 20 minuter för att minska djupet på brännskadan. På apoteket finns en gel och kompress som ersätter kallt vatten vid akut nedkylning.

Receptfritt betyder inte fri användning

  • Även våra receptfria läkemedel bör användas under begränsad tid, berättar Charlotta. Och det är du som konsument som har ansvaret att ta reda på hur du använder medicinerna. Rådgör med oss när du handlar så du hittar rätt.

Handla ditt sommarapotek hemma

Förutom att det underlättar om du har med dig ett basapotek om olyckan är framme, så finns det andra anledningar att inte handla utomlands där du inte är säker på vad du köper. – Ibland hör man att ”de där tabletterna eller sprayen köpta utomlands hjälpte mycket bättre”, säger Charlotta. Ja det kanske gav snabbare effekt men det kan bero på att de innehåller ämnen som är mindre bra eller i höga doser. Vi är så noga med att äta och leva miljövänligt och hälsosamt i vanliga fall, då ska vi inte äta eller spraya på oss och våra barn farliga och starka ämnen på semestern.