Ett team är en grupp människor som är beroende av varandra och som arbetar mot ett gemensamt mål. Vilka är framgångskriterierna som utmärker ett effektivt team? Vad innebär det personliga ledarskapet? Under förmiddagen 22 februari ägnade vi oss åt olika övningar och föreläsningar som hölls av personer som är kunniga på området.

Klockan åtta började deltagarna komma och som vanligt inleddes dagen med en välsmakande frukost och lite samtal och mingel. Frukostakademien hålls i stora ljusgården i Arkipelagens Företagscenter. Akademiens Moderator, Berndt Spångberg, startade igång dagen med att lite kort prata i generella termer om teamarbete. 

Spelade ”Hur skulle du säga? ® Team”
För att skapa ett högpresterande team krävs kontinuerlig utveckling och utvärdering av teamets förmågor till samverkan. Så vi spelade spelet ”Hur skulle du säga? ® Team”. Det är ett spel som genom sitt upplägg skapar faktiska situationer som kan uppstå i teamarbete. Spelet gör att man tränar teammedlemmarnas färdigheter att ge feedback till varandra och utvecklar sitt samarbete Spelet är utvecklat av Karin och Mikael Berggren i företaget MMD. Spelet finns i flera versioner med samma grundprincip men olika frågeställningar.

Hantera konflikter
Vi fick sedan göra ett test som speglade valen i konfliktsituationer. Resultatet utgör ett underlag för självreflektion och erfarenhetsutbyte. Iréne Nordahl coachar chefer, ledningsgrupper och arbetsgrupper i bla. förändringsprocesser och konflikthantering. Iréne föreläste om vikten av att hantera konflikter på rätt sätt.

Team på Telia
Nina Llado-Ristorp berättade om  att en viktig framgångsfaktor för Telia har varit att bygga högpresterande team. Nina berättade lite om sin resa från konsultvärlden till sitt nuvarande jobb på Telia och delade med sig av sina erfarenheter och reflektioner kopplade till framgångsrika team. ” – Ingen människa är helt perfekt men ett team kan vara det!”

Fotbollsteam
Förmiddagen avslutades med en man som inte behövde högtalaranläggning. Jörgen Lennartsson är van vid att kommunicera ut budskap över en fotbollsplan och hade röstresurser för det. Han berättade att det är helt avgörande att skapa ett väl fungerande och framgångsrikt team när det kommer till lagidrott. ”Resultatet av hur vi lyckas får vi varje match! Att skapa en bra balans mellan individens utveckling så att det förstärker och bidrar till teamets utveckling är en utmaning som blir mycket påtaglig i fotbollstränarens jobb.” Jörgen berättade om balansen mellan individ och grupp.

Förmiddagen avslutades med en kortare frågestund och gemensam lunch. Deltagarna lämnade vid halvett-iden fullproppade med tankar kring team-building. Missa inte nästa KompetensAkademien!

Text Måns Löfgren