Det är en skam att inte Bohusläns skärgård står med på UNESCOs världsarvslista, menar Harald Treutiger, förstekapten på Svenska Västkustlinjen. Övärlden och upplevelserna längs kusten är världsunika.

Svenska Västkustlinjen erbjuder en mängd olika valmöjligheter åt både privatpersoner och företag som vill uppleva något unikt längs Västkusten.  Kärleken till kusten, havet och skärgården är drivkraften och den röda tråden hos alla på rederiet. Med sina tre kulturbåtar i olika storlekar som bas, skapas både skräddarsydda evenemang, färdiga resor och fasta turer. Den senaste nyheten är övertagandet av ansvaret för verksamheten på Nya Älvsborgs fästning, vilket ger helt nya möjligheter till arrangemang även utanför båtarna. Dagkonferenser och fester på fästningen med transporter till och från ön satsar vi mycket på, säger försäljningschef Michael Jilleskog.

Hyr din egen skärgårdsbåt

  • Vår ambition är att alltid göra det enkelt för kunden, säger Michael Jilleskog. Med det menar han att Svenska Västkustlinjen gör så mycket mer än att bara transportera gäster och köra båtarna. Flexibiliteten är stor och samarbetspartners inom restaurang, hotell, transport och underhållning är många. Det kan gälla ett event under en kväll ombord eller resor som sträcker sig över flera dagar. Känslan för kusten och kunskapen om skärgården förmedlas på olika sätt och beställer du ett specialarrangemang kan du själv välja om ni ska träffas vid båten eller om gästerna ska hämtas med buss på företaget eller någon annanstans, och sedan köras till den kajplats där ni valt att gå ombord.

Nya Älvsborgs fästning
From 2017 ansvarar Svenska Västkustlinjen för verksamheten på Nya Älvsborgs fästning. – Det här ger oss helt nya möjligheter att erbjuda helhetsevenemang, säger Michael Jilleskog. Vi har tex dagkonferenser, där man åker ut med båt till fästningen. – Kunden bestämmer var ombordstigningen ska ske, Vi hämtar där det är enklast för gästerna, säger Michael.  På 45 minuter är du på plats i den historiska miljön på fästningen. Kanske har ni valt en historiebeskrivning och lite underhållning under båtresan från Göteborg. På plats på fästningen inleder ni med en kaffestund och sedan startar konferensen,  med avbrott för en god lunch. Grupper om 30-50 personer är idealiskt för en konferens.  Matsalen tar upp till 130 sittande gäster inomhus och 250 under tak sommartid. Efter en avslutande eftermiddagsfika går båten tillbaka vid 17-tiden. Enkelt, effektivt och roligt!

Fester på fästningen
Planerar du en fest, privat eller för företaget så är grundförutsättningarna desamma. Tillsammans kommer ni överens om varifrån båten ska gå, om gästerna ska hämtas och köras till kajen och vad som ska hända under båtturen. Ute på fästningen väntar en magisk, miljö, god mat för ca 130 sittande gäster inomhus och det arrangemang du önskar. Under sommaren kan upp till 250 gäster äta under tak. På överenskommen tid går sedan båten tillbaka.

Alla är kvar från början till slut

  • En av de stora fördelarna med att ha fester och konferenser ombord eller på Nya Älvsborgs fästning är att alla är med hela tiden, säger Michael. Ingen kommer sent, går hem tidigt eller försvinner ut på stan.  Vi får ofta höra att just detta har gett arrangemanget det där lilla extra.  Stark teambuilding där bra idéer föds, festen dör inte för att gästerna försvinner utan stämningen blir tight och alla vet att de kommer hem på en viss tid. Med en trevlig båttur tillsammans som avslutning.

Utöver rena företagsfester ordnar Västkustlinjen, bröllop och andra familjeceremonier på fästningen eller ombord. Kräftskivor och skaldjursfester, mat & vin-provning och i vinter blir det julbordsturer med M/S Nya Skärgården. Julbordet dukas både på Nya Älvsborgs fästning och på båtarna för dem som vill äta ombord under en kryssning i Södra skärgården.

Göteborg – Strömstad på tre dagar

1891 började S/S Göteborg trafikera linjen Göteborg-Strömstad. Den sista turen gick 1965. Efter över 50 år startar nu Svenska Västkustlinjen rutten igen, genom en tredagarsresa med M/S Nya Skärgården. Under dessa dagar bjuds gästerna bl a på fina naturupplevelser, god mat, guidningar av kapten, underhållning och två hotellnätter i land. Så nu finns åter möjligheten att uppleva Bohuskusten från sjösidan tillsammans med Svenska Västkustlinjen.