Niclas Fasth är en av Sveriges mest framgångsrika golfspelare genom tiderna. 

Efter 25 år som professionell golfspelare ser Niclas fram emot nya utmaningar i livet.  Efter många år utomlands har han och familjen flyttat tillbaka till Sverige och beslutet om att sluta tävla har sakta vuxit fram.

 – Jag har givit mig själv den här vintern för att vila kropp och hjärna från golf och inte minst för att se hur jag mår utan att spela golf på heltid.  Och det har gått förvånansvärt enkelt.

Imponerande meritlista

Niclas har spelat på Europatouren sedan 1994 och hunnit med några år på PGA touren i USA på vägen.

  • Jag har haft lyckan att spela alla golfens Majors och även att få vara en del av ”juvelen i golfkronan” – Ryders cup, berättar Niclas. Som en del av Europas lag vann han i England 2002 och räknar det som en av sina finaste segrar.

Sedan fyra år bor han och familjen i Sverige efter många år utomlands, mestadels i England, strax utanför London. – Vi kände att det var dags att flytta hem säger Niclas men självklart var det en stor omställning.  Inte minst för barnen som aldrig bott i Sverige. Och vi insåg att även vi själva vant oss vid hur det fungerar utomlands med t ex skolor och den sociala kulturen. Men nu har vi bott här i fyra år och bitarna har fallit på plats.

Hills är hemmabanan

Banan på Hills Golf & Sports Club är inbjudande i försommarsolen när vi sitter i klubbhuset och pratar om Niclas karriär och tankar om framtiden. För även om han flyttat fokuset från tourerna och tävlingarna, tillbringar han en hel del tid här och på golfbanan. Om några månader spelas Nordea Masters här och kanske kommer han delta, men inget är säkert än. Helt säkert är att han i alla fall kommer att vara på plats.

Vad skapar framgång?

Många elitidrottare är övertygade om att det egentligen inte spelar så stor roll vilken idrott man väljer. De som lyckas hade förmodligen gjort det i vilken sport som helst.  Det är personligheten och sättet att tänka som avgör och som man kan använda för att bli lyckosam även inom andra områden än idrott. Den kunskapen kan jag förmedla och jag har också nytta av den själv. Inte minst nu när jag byter riktning, menar Niclas.

  • Jag ser att mina erfarenheter från att vara professionell golfspelare är applicerbara på många områden. Och efter att ha bott utomlands, har jag fått språket, kulturen och mycket social träning. Golf är ju tacksamt eftersom man träffar mycket människor och kan nätverka och knyta kontakter på ett naturligt sätt.

Nya spår

  • Just nu är alla vägar öppna och det känns väldigt kul och spännande, säger Niclas. Kanske kommer jag att arbeta med golf i olika sammanhang, eller så blir det någonting helt annat. Eller kanske en kombination. Jag är övertygad om att det kommer utkristallisera sig efter hand. För första gången i mitt vuxna liv är inte nästa steg redan planerat. Även om man är målinriktad och fokuserad som person så är det också viktigt att våga hoppa på stickspår och sätta nya mål för att lyckas. Jag är otroligt nyfiken på vad som väntar runt hörnet.