Signal & Andersson i Göteborg har byggt ut sina fabrikslokaler och ökar sin produktionskapacitet på chark med cirka 50 procent och ser ljust på framtiden.
Förra våren invigdes Signal & Anderssons nya lokaler i Sisjön i Göteborg och med detta har två fabriker blivit en. Genom att koncentrera charktillverkningen till en anläggning har produktionen blivit effektivare och livsmedelssäkerheten bättre. Produktionskapaciteten har också ökat väsentligt.
Anrik chark-familj
Signal & Andersson är ett av Sveriges största familjeägda företag i charkuteribranschen. Ägarfamiljen Larsson med vd Sven-Olof Larsson i täten, är kötthandlare sedan fem generationer tillbaka. År 1906 startade lantbrukaren August Larsson ett salustånd i Bazar Alliance i Göteborg. Det var fröet till dagens Signal & Andersson. Butiken finns fortfarande kvar i Stora Saluhallen i Göteborg under namnet So Larsson. Den renodlade kött- och charkbutiken innebär ett känselspröt ut mot konsumenterna. Där kan vi snappa upp trender och prova nya produkter, berättar Sven-Olof.
I dagsläget har företaget cirka 120 anställda och omsätter cirka 350 miljoner kronor och mer än hälften går till restaurang- och storhushållsgrossister. Den nybyggda fabrikskapaciteten gör att bolaget är rustat för ytterligare tillväxt även inom dagligvaruhandeln. Företaget har också satsat mycket på maskinell utrustning och utökat maskinparken ytterligare.
Integrerar
Signal & Andersson arbetar mycket med mångfald och har ett 20-tal nationaliteter representerade bland personalen. Ungefär 80 procent av arbetsstyrkan utgörs av utlandsfödda.
Vad det gäller trender och förändringar vill dagens konsumenter veta mer om produkterna än tidigare, och är mycket mer mottagliga för nya kryddsättningar och spännande smaker. Korvarna ska tex ha en hög kötthalt, vara grovmalda samt med en spännande kryddsättning. Detta gör det mycket roligare för charkuteristen att ta fram nya produkter och Sven-Olof Larsson avslutar med att berätta att man redan ser de positiva effekterna av den nya fabriken, främst i form av effektivare tillverkningsmetoder, ökad produktivitet samt en bättre arbetsmiljö.
Text: Måns Löfgren