Det har runnit en del vatten under broarna sedan 1966 – året då Företagarföreningen Högsbo-Sisjön bildades. Söder om Söderleden fanns i princip inget – bara jordbruksmark. Det började med Pelle Petterssons verksamhet med båtar och sedan dök en smålänning upp. För att förstå vilken utveckling området har haft måste man ha historien klar för sig. Efter det kan var och en göra sin analys, jag tror ändå att vi har de största förändringarna framför oss. HS-Nytt tar ett grepp om hur visionen ser ut de närmsta tre åren – men vi börjar på 60-talet.

David Andersson föddes 1915 i Billa strax söder om Växjö i Småland. I tonåren skötte han gårdens alla transporter. Sedan blev det dags att starta något på egen hand, så David skaffade sig en arrendegård några mil söderut. Han började odla upp marken men tog också vara på vad skogen gav i form av bär. Betalningen av arrendet fixades genom vedhuggning.

Bättre betalt i Göteborg
Vid sidan om gården drev han ett litet åkeri. Hemma i Småland kunde man sälja sin frukt för 7-8 öre kilot men någon berättade att i Göteborg fick man minst 35 öre kilot. Så David gav sig iväg till Heden i Göteborg och sålde blåbär och annan frukt till grossisterna. Nu insåg han att han skulle få ännu bättre betalt genom att sälja direkt till kunderna istället. Det var dags för nästa steg.

Gården hade gått bra och David hade också hunnit gifta sig. Storstaden lockade dem båda och de sade upp arrendet vintern 1942-43, mitt under andra världskriget, och flyttade till Göteborg. Den första affären startades på Assmundsgatan i Göteborg. En gata som inte längre finns. Den låg vid Mölndalsvägen 33.

Från stadsbutik till Billhälls
I affären såldes frukt, grönt och en del grönsaker i konserverad form. Via Kungshöjd, och Hisingen hamnade butiken på Kungstorget 1 och räknas nog som den första riktiga. David köpte upp all verksamhet och blev ensam i Götahallen. Var kom namnet Billhälls från? När de ville byta namn hedrades hembyn, Billa genom namnet Billhäll. Folk i Göteborg kopplade namnet Billhäll till Billigt som var den huvudsakliga affärsidén, utan att för den sakens skull låta billigt bli lika med dålig kvalitet – tvärtom.

Reklam – nej tack!
På en av Davids första skyltar stod: “Billiga blåbär”. Han ansåg att man inte skulle skriva ut priset på affischerna. Det lockar mer att skriva att något är “billigt”. Genom att inte sätta ut priset i annonserna och affischerna skulle kunderna komma in i butiken och fråga i stället. Väl inne så köpte de säkert något. I övrigt var David inte mycket för reklam. Han menade att mun-mot-mun-metoden var den mest effektiva. Alla göteborgare, och så småningom även folk från andra håll, kände ju ändå till Billhälls slogan: “Alla varor med små priser”.

Butik på en äng
Hela Högsbo-Sisjö industriområde och handelsområde, började med att Billhälls etablerade sig där. Idag är det svårt att föreställa sig att det var jordbruksbygd i området för mindre än 50 år sedan, men på 1960-talet gjorde Askims kommun de första planritningarna över Norra Askim.

Butiken på Rosenlundsgatan gick bra och sonen Per och dottern Annette hade engagerat sig i företaget. På Rosenlundsgatan hade också byggnadsfirman Kullenbergs sitt kontor och med dem diskuterades ytterligare en butik. Efter en del letande hade Kullenbergs hittat en tomt i Sisjön. En stor äng. Något industriområde existerade inte.

Först Pelle – sedan David
Byggnadsnämnden tyckte inte att det var någon bra idé att öppna stormarknad utan man ville värna om de befintliga, mindre butikerna, men det fanns tillstånd till en butik på 200 kvadratmeter för livsmedel. Det utgick Billhälls från. Första spadtaget togs 1972 och bygget påbörjades direkt. Billhälls Sisjön öppnade den 31 oktober 1973. Det första företag som etablerades på området var dock Pelle Petterssons båtar, som började bygga efter Billhälls, men det huset var mindre och var klart tidigare.

När Billhälls-namnet såldes till Hemköp var David 67 år men behöll butiken på Kungstorget. Den döptes om till Davids Livs 1982. David dog 1995 och var verksam i butiken in i det sista.

Text
Måns Löfgren